Последна поща

Комфортът на неделната ми вечер снощи се пресече от молбата на сестра ми да организирам кръводаряване за неин приятел от групата на чакащите за трансплантация. Ти, казва, си човек с мисия. Разшетвам се аз и намирам нужния брой доброволци, да са ми живи и здрави, че от половин дума реагираха, и отзарана благополучно придвижваме кръвта със заветната бележка за далечната болница, която в другия край на България ще отпусне съответните банки живот за пациента си срещу документа от нашия кръвен център. 

Минути след като си потвърждавам по телефона с жената на болния изпращането на безценната хартийка и известявам сестра си за успешния завършек на мисията, получавам обаждане от нея, че момчето вече е там, където кръвта не му трябва. 

А току-що бях пуснала плика с добавената от мен картичка с пожелание за здраве… 

Представих си една непозната жена, която утре ще се върне от едно тежко сбогуване и в пощенската кутия ще намери една закъсняла пратка. 

Също като във филма по романа на Ремарк „Небето няма избраници“. Една обречена жена и нейният любим в един красив момент в края на живота ѝ увековечават този миг благодарение на случаен минувач, който ги заснема и взема адреса им, за да изпрати готовата снимка. Броени дни по-късно жената се преселва там, където нищо не й трябва. След прощаването с нея във вечния й път мъжът се връща у дома и отваря пощенската кутия. В нея го чака последната им снимка. 

Колко много знаят пощенските ни кутии за нас и колко тихо го пазят за себе си. Те първи „отварят“пратките ни и само те си знаят какво е да държат вестите ни, докато ги предадат в ръцете ни. 
Утре мислено ще бъда с една непозната жена, когато отваря пощенската си кутия на един далечен адрес в другия край на България. Моля се да намери в нея не само една ненужна вече хартийка. Моля се да намери в нея една приятелска подкрепа на хора, които без излишни въпроси са станали и тръгнали. Моля се да почувства топлината им, за която е малка дори най-голямата пощенска кутия на света!

Зорница Тодорова

Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com