Джони Велинов, български футболист-национал

Преди 30 години в София се случва един от най-паметните мачове на български футболен отбор. Четвъртфинал за купата на КЕШ. Опонентът е Ливърпул. Мачът на Анфийлд е завършил 1:0 за англичаните. ЦСКА трябва не просто да победи, а трябва да победи без да допусне гол.

...70,000 души на стадион “Васил Левски”. Съдийски сигнал... и едва след секунди, още в третата минута, Йън Ръш стреля с глава, на по-малко от 3 метра от вратата. Топката удря гредата, и... с последни усилия, вратарят на българския отбор, големият Георги Велинов избива топката. Неговата намеса и помощта на Ради Здравков оставят ЦСКА в играта.

После се случва невероятното. Младенов вкарва гол в 80-тата минута...и още един в даденото продължение!! Победата е на няколко минути разстояние. Ливърпул пресират. Пред вратата на ЦСКА се редуват мелета и удари, но Велинов прави чудеса. В последните минути Уигън засича с глава и стреля от упор, и вече ликува... когато червеният вратар спасява по абсолютно невъзможен начин!

...Много години по-късно Георги Велинов се разболява тежко. Когато научава, че му остават броени месеци и единственият му шанс е трансплантация на черен дроб, легендарният вратар е вече треньор на Детско-юношеската школа на ЦСКА. Подходящ жив донор няма. Велинов се озовава в листата на чакащите. Средно в България за черен дроб се чака няколко години, ако оцелееш. Шансът е нищожен. Животът му става ад, който само човек без орган може да разбере. Отписал себе си, легендарният вратар се отдава на децата от ДЮШ. Продължава да работи, въпреки лекарската забрана, и въпреки състоянието си, което се влошава от ден на ден...

 

...когато донорът се появява.

Починалият е спортист - също като Джони. Кикбоксьор от Варна. Мозъчната смърт е установена на 9-ти май 2010. Семейството му се съгласява.

Днес Георги Велинов е на 3 години, по думите си. И има нов живот. Играе на терена заедно с децата от ЦСКА и още не може да повярва на преобразяването. Трансплантацията е обърнала здравето му, но и него самия.

А онзи анонимен варненец и неговото семейство спасиха животите на още двама. 

Благодарим...

 

 

Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com