Историята на Светла

„Аз имам същите проблеми, слушам същата музика, живея същия, но единствен за всеки от нас живот. И не се оплаквах, нито молех за помощ, работех и живеех съгласно моите разбирания, морал и съвест, веселях се с приятели, правех планове, мечтаех за „нова” кола на старо, събирах пари за море, влюбвах се и ме разлюбваха и обратното… Но се разболях. Фатално. И ако редовете ми стигат до вас, мои непознати сънародници, мои съвременници, хора живеещи в един отрязък от време и заедно с мен - моля ви, помогнете ми да поживея по-дълго заедно с вас и благодарение на вас.”

Светла Чипева e на 28 г., с диабет установен през 1996 г., когато тя е 12 годишно момиче. Започва интензифицирана схема на лечение с човешки инсулин Хумолин Н и Хумолин Р; след години преминава на Хумалог и Лантус. Живее нормално, чувства се добре, радва се на живота си. До лятото на 2011 г., когато се разболява, налага ѝ се антибиотично лечение, което, обаче, отключва болестта - след поредните изследвания се разбира, че стойността на креатинина е 634 мкмол/л, при горна граница от 130 мкмол/л.

„Искаха веднага да ме включат на хемодиализа, но аз не се съгласявах, исках да опитам с билки, диети и хомеопатия. В продължение на месеци, спазвах стриктно всяка инструкции и лечение от билкари, хомеопати и диетолози, само да успея да сваля показателите на креатинина и да избегна включването на хемодиализа. Започнах много да отпадам, постоянно да ми се спи, чувствах се все по-зле и по-зле. На фаталния, поне за мен, 13 декември 2011 г. ме приеха в болница по спешност и ме включиха на хемодиализа с временен катетър до 27 март 2012 г., когато ми имплантираха перитониален катетър и от тогава минах на перитониална диализа.”

В нейния случай, диализата е животоподдържащо лечение. Тя забавя, но не спира болестта, която поврежда необратимо тялото ти, парче по парче. Единствения начин за Светла е комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас.

„Все още не съм видяла нищо от този прекрасен и единствен живот. И аз искам да живея, да имам един ден семейство и деца. Искам да се радвам на хубавото в живота и да мога да се боря като всеки човек.”

 

 

Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com