Новини от Кампанията
 • 14 юли 2016 г.

  Шампионите от Вантаа

  12 медала, 5 от които златни, завоюваха четиримата български спортисти, които участват на Европейското първенство за трансплантирани във Вантаа, Финландия. Страната ни се представя на най-големият спортен форум за хора с трансплантирани сърца, бял дроб, или и двете от Мартин Настев, Георги Пеев, Евгени Георгиев и Огнян Ганчев. България е член на Европейската организация на трансплантираните сърце-бял дроб чрез „Алианс на трансплантираните и оперираните – АТО „Бъдеще за всички”.

  Успеха на отбора ни може да стане и по-голям, тъй като в петък, 15 юли, Мартин Настев, Георги Пеев и Огнян Ганчев ще участват в състезанията по лека атлетика.

  24 са държавите, които участват на Европейското първенство, а участниците са над 800. То се провежда за 16 път и е на всеки две години. Това е второ участие на България. Преди две години във Вилнюс страната ни участваше само с двама атлета. За първи път тази година двете големи европейски организации на трансплантираните проведоха съвместно шампионатите на членовете си във Вантаа - EHLTC и ETDSC.

  Участието на България стана възможно благодарение на спонсори и приятели на каузата за донорството. Министерството на спорта отказа финансиране за отбора, въпреки многобройната кореспонденция, започнала още през декември миналата година.

  Паралелно със спортните прояви се проведоха и семинари за изследователи и спортен симпозиум за трансплантирани, международен младежки кампус за трансплантирани деца и публични спортни мероприятия за всички. На дискусиите стана ясно, че единствената държава в Европа, където трансплантираните пациенти доплащат имуносупресиращите медикаменти, е България. Освен това в цяла Европа всички видове лекарства за трансплантираните са безплатни, за разлика от България, където Здравната каса покрива най-много три медикамента.

  Българският отбор се прибира в България от успешното си представяне във Вантаа 2016 в събота, 16 юли 2016 г., с полет от Берлин. Самолетът каца на летище София, терминал 2, в 18:20 ч.

 • 05 май 2016 г.

  Световен ден на пулмоналната хипертония

  Всяка година на 5 май се отбелязва Световният ден на пулмоналната хипертония. Много организации по света вземат участие в събитията по този повод, като основната цел е повишаване на осведомеността за това коварно заболяване. Един от способите за осведомяване е чрез споделяне на истории на хора, живеещи с него. Втората цел на Световния ден е да насочи вниманието на обществото към проблемите на тези пациенти (повече от 25 милиона души по целия свят) и качеството на живота им.

  5 май е избран за Световен ден на пулмоналната хипертония, тъй като преди 30 години на тази дата от заболяването почива дете, по време на епидемия причинена от токсично рапично масло. Денят се отбелязва за първи път през 2012 г., по време на научен симпозиум в Мадрид. Денят е официално одобрен от 22 пациентски асоциации, 10 организации на редки заболявания и 8 научни общества. 

  В България, 17 пациента с пулмонална хипертония чакат за трансплантация на бял дроб, а болните пациенти вероятно са хиляди. Точният брой е невъзможно да бъде определен, поради трудното диагностициране на заболяването. В България все още не е правена успешна трансплантация на бял дроб - единственият опит завършва, за съжаление, фатално за пациента. Нашите пациенти, които се нуждаят от трансплантация, се оперират в Австрия, като част от споразуменията които България подписа в началото на 2014 като асоцииран член на Евротрансплант. В последните две години, животоспасяващи трансплантации на бял дроб в Австрия дочакаха първи трима български пациенти. Като част от същото споразумение, белите дробове на починали българи спасиха няколко европейски граждани.

  Кампания "С дъх на успех". Кампанията е част от Световния ден на пулмоналната хипертония и цели да вдъхнови общността на хората с това заболяване с положителни истории от ежедневието; с успехи, постигнати от хората с хронична тромбоемболична белодробна хипертония, която е единственият вид пулмонална хипертония, която е потенциално лечима без да се прибягва до белодробна трансплантация.

  Още:

  Из Африка с колело - историята на Тодор Мангъров

  За белодробната трансплантация

  Събитие в зала "Пулев"

 • 01 март 2016 г.

  Имаш ли дете?

  На 01.03.2016г. фондация "Майки за донорството” и Радио FM + стартират кампания „Имаш ли дете?” 

  Една кампания за зрелите хора, който все още нямат или вече имат дете. Цели на кампанията са здравната култура на обществото и отговорността към собственото ни тяло. За предизвикателствата на родителството и здравето на децата.

  Водещи специалисти ще обсъждат:
  • Женско здраве и здравна култура
  • Детско здравеопазване
  • Предизвикателствата на родителството
  • Донорството като високо-хуманен акт

  В каузата да се ражда нов живот в кампанията като дарители се включват д-р Стаменов, д-р Ставрев и д-р Бойчев.
  МЦ „Надежда Репродуктив – София” – София даряват 5 ин витро процедури с донорска яйцеклетка.
  АГ болница „Селена” - Пловдив даряват 1 ин витро процедура с донорска яйцеклетка.
  МЦ „Св.Иван Рилски” – Тутракан даряват 1 ин витро процедура с донорска яйцеклетка.

  Повече информация за кампанията и условия за кандидатстванеще намерите на www.maikizadonorstvo.com.

   

 • 31 януари 2016 г.

  Паметник на донора

  Така трябва да изглежда паметникът на донора в Южния парк в София. Инициативен комитет, организиран и сплотен от Национална асоциация на трансплантираните и Алианс на трансплантираните и оперираните вече разполага с всички разрешителни и документи за паметника. Остава да бъдат събрани 60 000 лева за реализацията. Монументът стилизирано представя връзката между донора и реципиента и показва как частицата живот ги обединява. Близките на донорите в България заслужават поклон за решението си, като паметникът ще е един от символите на нашата благодарност и уважение. В цяла Европа съществуват паметници, които да напомнят на обществото, че донорството е висш акт на човеколюбие и е в основата на живота. Тези места се използват за чествания и събития, а мястото одобрено от Столична община е достатъчно посещавано, за да може жителите и гостите на София да научат повече за благородството и добрите хора в България.

  Банковата сметка за набиране на средства е: 
  Банка Пиреос
  BIC CODE: PIRBBGSP
  IBAN: BG88PIRB80731600734630

  За повече информация можете да посетите сайта на Изпълнителна агенция по трансплантация или да се свържете директно с:
  Радостина Гетова, Връзки с обществеността (Изпълнителна Агенция по Трансплантация)
  тел.: +359 2 813 50 26,
  факс: +359 2 931 61 51
  e-mail: radostina.getova@bgtransplant.bg

1
2
3
4
5
6
7
8
Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com