Международен ден на редките болести
 • 30 април 2018 г.

  "Дари дъх" на Световния ден на пулмоналната хипертония

  "Дари дъх" за шести пореден път в България!

  Присъединете се към нас на Световния ден на пулмоналната хипертония и ни подкрепете да повишим информираността за това рядко, но сериозно заболяване.

  Елате да се изкачим до върха заедно на:

  4-ти май (петък) от 15.00 часа

  в Приключенски парк Фънтопия, Парадайс център, ет. 3

  Малки и големи ще имат възможност безплатно и в безопасна среда, с подкрепата на квалифицирани инструктори, да се впуснат в света на катеренето, като покорят специалните елементи в залата - Жирафът, Дървото на бухалите, Замъкът, Фасадата, Динозавърът.

 • 26 април 2018 г.

  Световен ден на пулмоналната хипертония

  THUNDERCLAP е кампания, посветена на Световния ден на пулмоналната хипертония #WorldPHDay2018. Кампанията е създадена с цел да се повиши осведомеността на хората за това животозастрашаващо заболяване на белите дробове и сърцето.

  Световният ден на пулмоналната хипертония се отбелязва на 5-ти май, но кампанията тече в продължение на целия месец. Благодарение на вашата подкрепа през миналата 2017 година информация за това рядко заболяване достигна до 2.5 милиона души по света. Надяваме се тази година да достигнем до още повече хора и така да помогнем за по-лесното разпознаване и диагностициране на хората, страдащи от пулмоналната хипертония. Това може да спаси техния живот!

  Един от ключовите симптоми на пулмоналната хипертония е затруднено дишане дори при най-обикновени ежедневни задачи като кратка разходка или изкачване на стълби. Това силно повлиява качеството на живот на хората, страдащи от пулмонална хипертония. Те не могат да се справят с ежедневната домакинска работа, не могат да имат нормално семейство и социален живот - това може да повлияе на междуличностните отношения и води до депресия. Ако болестта не се лекува, пациентите живеят не повече от няколко години.

  Ако се обединим около идеята за по-добра осведоменост за пулмоналната хипертония, бихме могли да постигнем по-ранно и точно диагностициране на болестта, оптимално лечение, по-добро качество на живот и повече научни изследвания върху различните видове пулмонална хипертония.

  Помогнете ни да увеличим осведомеността за пулмоналната хипартония! Присъединете се към THUNDERCLAP! Нека вдигнем гръмотевичен шум на 5-ти май за това слабо познато и рядко заболяване!

   

 • 15 април 2017 г.

  „Поеми дъх“ за пети пореден път в България

  5 май е Световният ден на пулмоналната хипертония. В тазгодишното издание на европейско ниво ще се включат 32 национални асоциации, членове на Европейската асоциация по пулмонална хипертония PHA Europe. Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония организира редица събития по повода:  

  • Под мотото „Поеми дъх“ Световният ден на пулмоналната хипертония у нас ще бъде отбелязан за пети пореден път на 4 май със спортно събитие в спортен център “Фънтопия“, Парадайс център, София в присъствието на доброволци, които ще приканват хората да се включат в нашата инициатива и ще предоставят информационни материали. Надяваме се да постигнем широка гласност по проблема и да разкажем за трудностите, с които се сблъскват пациентите с пулмонална хипертония.

  • На 5 май НДК ще бъде осветен в синьо – цветът на пулмоналната хипертония.

  • Телевизионен клип ще разказва как здрави хора влизат в ролята на болни, за да усетят, колко е трудно да не можеш да си поемеш дъх.

  Повече информация за събитията вж. тук

 • 03 април 2017 г.

  V-ти Национален пациентски спортен фестивал

     На 22-23 април 2017 г. в Спортен комплекс Технически университет - София ще се проведе V-тият Национален пациентски спортен фестивал.

   

  Спортове: бадминтон, шах, тенис на маса, дартс. Всички пациенти и приятели са добре дошли! Не се изисква такса участие. Поемат се нощувките на пациентите от провинцията.

  Записване за участие в игрите при Евгени Георгиев, председател на АТО "Бъдеще за всички" (тел. 0887-929039, e-mail ato_patients@abv.bg до 20 април).

  Информация и контакти за журналисти относно идеята, каузите и организацията, както и партньорство: Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб" (тел. 0886-437609, e-mail zaednosteb@e-zdravey.com).

  За повече информация вж. тук.

 • 10 март 2017 г.

  Да обичаш е отговорност

   

  През 2017 година кампания „Имаш ли дете?” на фондация „Майки за донорството” и „радио ФМ+” ще акцентира върху промоция на здравето с иницатива - „Да обичаш е отговорност”.

  Начало: 1-ви март;

  финал: 1-ви май 2017 г.

  Две ин витро процедури с донорска яйцеклетка за кампанията дарява фондация „Майки за донорството”. С инициативата „Да обичаш е отговорност” ще поговорим как да следим здравето си, за да сме отговорни към себе си и хората, които обичаме. По 30 пакета за жени и мъже, включващи изследвания и прегледи при широк спектър специалисти, благородно предоставя на инициативата МБАЛ Надежда. Участниците, които имат деца, могат да проверят кръвната група на своите рожби.

  Медицински специалисти в различни области ще споделят своя опит и съвети към деца и възрастни, защото да обичаш е отговорност към здравето и любимите хора. Може да чуете и да задавате своите въпроси в предаването „Ива от сутрин до обед” и „Евелина в страната на чудесата” по радио „FM+”.

  „Да обичаш е отговорност” кани жени и мъже от 18 до 35 години да се включат, ако имат или искат да имат човек, когото да обичат. Заради него или заради нея, заради децата. Изпратете своето кратко или дълго писмо на тема: “Да обичаш е отговорност” с желание да получите пакет на e-mail: zdrave@fmplus.net. Пакетите съдържат:

  За нея: Изследване на TSH; FSH; E2; Pr; LH; ПКК; преглед при специалист акушер-гинеколог /с цитонамазка/; ехомамография, кардиологичен преглед и преглед при интернист.

  За него: Спермограма, ПКК, преглед при уролог и интернист.

  Желаещите да участват за ин витро процедура с донорска яйцеклетка в кампанията „Имаш ли дете” 2017г. трябва да изпратят e-mail на zdrave@fmplus.net с историята на пътя към мечтаното дете и снимка на двойката, и трябва да отговарят на медицинските критерии. За повече информация, посетете сайта на фондация Майки за донорството.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com