Шампионите от Вантаа

12 медала, 5 от които златни, завоюваха четиримата български спортисти, които участват на Европейското първенство за трансплантирани във Вантаа, Финландия. Страната ни се представя на най-големият спортен форум за хора с трансплантирани сърца, бял дроб, или и двете от Мартин Настев, Георги Пеев, Евгени Георгиев и Огнян Ганчев. България е член на Европейската организация на трансплантираните сърце-бял дроб чрез „Алианс на трансплантираните и оперираните – АТО „Бъдеще за всички”.

Успеха на отбора ни може да стане и по-голям, тъй като в петък, 15 юли, Мартин Настев, Георги Пеев и Огнян Ганчев ще участват в състезанията по лека атлетика.

24 са държавите, които участват на Европейското първенство, а участниците са над 800. То се провежда за 16 път и е на всеки две години. Това е второ участие на България. Преди две години във Вилнюс страната ни участваше само с двама атлета. За първи път тази година двете големи европейски организации на трансплантираните проведоха съвместно шампионатите на членовете си във Вантаа - EHLTC и ETDSC.

Участието на България стана възможно благодарение на спонсори и приятели на каузата за донорството. Министерството на спорта отказа финансиране за отбора, въпреки многобройната кореспонденция, започнала още през декември миналата година.

Паралелно със спортните прояви се проведоха и семинари за изследователи и спортен симпозиум за трансплантирани, международен младежки кампус за трансплантирани деца и публични спортни мероприятия за всички. На дискусиите стана ясно, че единствената държава в Европа, където трансплантираните пациенти доплащат имуносупресиращите медикаменти, е България. Освен това в цяла Европа всички видове лекарства за трансплантираните са безплатни, за разлика от България, където Здравната каса покрива най-много три медикамента.

Българският отбор се прибира в България от успешното си представяне във Вантаа 2016 в събота, 16 юли 2016 г., с полет от Берлин. Самолетът каца на летище София, терминал 2, в 18:20 ч.

Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com