За донорството

Пациентите с нефункциониращи органи са частично или напълно инвалидизирани, често състоянието им е много тежко. Техните болести са почти винаги с фатален край - тези пациенти знаят колко години или месеци живот им остава... ако не дочакат трансплантация.

Потенциалът на трансплантациите е невероятен. Трансплантацията прави от терминално болен и напълно инвалидизиран пациент функциониращ човек, способен да работи, спортува, да има семейство.

Пред трансплантациите в цял свят стои големият проблем - за да се случи животоспасяващата операция, трябва някой да дари здрави органи на болния. Токова дарение се случва толкова рядко, че много пациенти чакат дълги години позвъняването, чакайки своя ред в листата на чакащите.

Дарителят, в някои случаи, може да бъде жив човек - тогава близки и роднини на пациента ще дарят единия си бъбрек или част от черния си дроб на болния. За това се иска голям кураж и много любов. Има пациенти чийто сърца, бели дробове, тънки черва не функционират - те не могат да ги получат от жив донор. Освен това, много често близките на пациенти с необратима бъбречна и чернодробна недостатъчност нямат генетична съвместимост с болните и живо донорство е невъзможно. Тогава единствената надежда за страдащия е трупният донор.

Съдбата на десетки българи годишно е да починат в реанимация от такава травма на централната нервна система, от която главният им мозък загива необратимо, докато функцията на белият дроб все още се поддържа апаратно. Тяхното сърце може да продължи да бие до 80 часа след смъртта, преди да спре завинаги. В случай на такава мозъчна смърт, все още живото сърце може да бъде преместено в някого, който вместо сърце има механична помпа. Всички функциониращи органи на тези починали могат да останат живи в тялото на някой друг. За да се случи това последно дарение, най-близките на починалия ще бъдат помолени за съгласие за донорство.

Спасението на 1000 български пациени зависи от дарителите на органи. Според неофициална статистика, поради недоверие и неразбиране, в някои реанимации 9 от всеки 10 български семейства отказват дарението или отлагат решението си часове наред, докато сърцето на техния починал се предаде.

България е онази държава в Европа, която има най-строгите закони и правила за установяване на мозъчна смърт. Тези правила се съблюдават изключително стриктно в болниците ни. Съгласие от роднините се иска едва когато е опитано всичко, на което медицината е способна, за да бъде спасен пациентът, и вече няма никакво съмнение, че той е мъртъв.

Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com