За листата на чакащите

Ако трансплантацията е прераждане, то листата на чакащите е преизподнята. 1000 българи чакат за орган от трупен донор в България. Около 200 от тях ще се предадат до края на годината. Други 200 българи ще имат нещастието да заемат мястото им в листата.

Само шепа от тези хора ще получат шанс за нов живот. Една от причините е у нас e, че много български семейства отказват да дарят органите на починалия им. При десетки донорски ситуации през 2011 година само две семейства имаха доблестта да спасят 7 човека; само 3 бяха случаите през 2012. Това нарежда България сред най-изостаналите държави в това отношение, при условие, че съществува напълно изградена инфраструктура трансплантациите да се случват. Недоверието и невежеството ни по отношение на донорството и трансплантацията е причина листата на чакащите да става все по дълга.

Нуждаещи се от
трансплантация на:

Брой*От тях деца*
бъбрек 914 14
черен дроб 40 3
сърце 21 2
бял дроб 10 0
панкреас 8 0
тънко черво 1 0
Общо:99419
* Данни на ИАТ от 2015

Листата е организирана просто. Предимство имат децата, второ - младите хора и нуждаещите се от спешна трансплантация, и трето - чакащите от по-дълго. Трансплантацията изисква съвместимост между донора и реципиента. Хората с рядка кръвна група често се налага да чакат по-дълго. Някои от тези измъчени души стоят с години в листата, без да получат шанса си, докато тялото им се руши ден след ден. Всички чакащи съществуват благодарение на животоподдържащо лечение - функциите на органа се поемат от специални апарати и медикаментозно лечение. За пациентите с бъбречна недостатъчност, това е хемодиализата, за тези със синдром на късото черво - тотално парентерално хранене и т.н. В много случаи, вследствие на дългото чакане и страничните ефекти на животоподдържащата терапия, здравите иначе органи на пациентите се увреждат до степен, в която престават да функционират. Единственото спасение за такива болни е спешна мултивицералната трансплантация - скъпа и опасна операция, която се извършва само в чужбина, и за български пациенти е все още само мираж. Друга ужасна опасност от дългото чакане е необратимото увреждане на крайниците и зрението у бъбречноболните пациенти, което често завършва с ампутации и слепота.

Пациент на хемодиализа

 

 

Сутрешна доза медикаменти на пациент, който чака за трансплантация

 

 

Системите на пациент на тотално парентерално хранене

 

 

 

Създадено от bgdonor.com. Контакти: bgdonor@gmail.com